Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2010 18:06 - Да поговорим за еко продуктите
Автор: ibstyling Категория: Бизнес   
Прочетен: 591 Коментари: 0 Гласове:
0



Някои допълнителни идеи
  • Търсете стоките с логото на цвете на европейския еко-етикет. Еко-етикетът означава продукция по най-високите екологични стандарти и е присъден на няколко стотици безопасни за околната среда продукти и услуги от 25 продуктови групи, като електрически крушки, перилни препарати, компютри и редица домакински уреди. За повече информация относно местата, на които да откриете "цветето на европейския еко-етикет", посетете http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/index_en.htm.
  • Консумирайте местно произведена, сезонна храна - по-добре е за околната среда, защото за отглеждана в изкуствени екосистеми или парници продукция е необходимо огромно количество енергия за поддържане на температурата. А и транспортирането на продуктите от една точка на света до друга със самолет произвежда близо 1 700 пъти повече емисии на CO2, отколкото транспортирането им с товарен автомобил на разстояние от около 50 км.
  • Яжте зеленчуци! При производството на месо се отделя CO2 и метан и се изразходват огромни количества вода. Всъщност, преживните животни като кравите, овцете и козите произвеждат големи количества метан поради начина, по който храносмилателната им система обработва храната.

Неустойчивите практики в областта на горското стопанство водят до обезлесяване, което допринася за близо 20% от емисиите на CO2 в глобален мащаб.

  • При закупуване на градински мебели или други продукти от дърво, уверете се, че е използвана дървесина при устойчиво управление и експлоатация на горското стопанство. Продукти с етикета "FSC" или "PEFC" (www.fsc.org и www.pefc.org) отговарят на изискванията. Неустойчивите практики в областта на горското стопанство водят до обезлесяване, което допринася за близо 20% от емисиите на CO2 в глобален мащаб. Те обикновено включват изгарянето на горите, което причинява емисии на CO2 и елиминира способността им да абсорбират CO2.
  • Посадете дърво. Едно единствено средно голямо дърво абсорбира близо 6 кг CO2 на година, следователно за повече от 40 години се поглъщат близо 250 кг CO2.
  • Ако се нуждаете от нов ксерокс или копирна машина, закупете такава с възможност за двустранен печат, т.е такава с функция за двустранно разпечатване. Ако копирате в копирни центрове, помолете ги да настроят устройството на двустранно разпечатване. Ще спестите енергия за производството на хартия.
  • Преди да разпечатате документ или електронно писмо, помислете дали наистина е необходимо то да бъде разпечатано. Един европейски гражданин използва близо 20 кг хартия на месец!
  • Мийте плодовете и зеленчуците в съд с вода, а не под течаща струя.
    Така ще спестите вода, а останалото количество в съда можете да използвате за поливане на стайните си растения.
  • Запасите от прясна вода са оскъдни!
    Около 97,5% от водата на земята е солена, което означава, че количеството прясна вода е само 2,5%. Над две трети от нея е замръзнала в ледници и полярни ледени шапки. Останалата незамръзнала прясна вода се среща предимно под формата на повърхностни води, като само малка част от нея се намира в реките, езерата или във въздуха. Водата е ценен ресурс, използвайте я отговорно и не я разхищавайте!
  • Купувайте на едро!
    Направете предложение отделните пакетчета кафе, захар, сметана и чай в офиса да се заменят с големи кутии, които да се използват от всички. Така ще се намалят разходите и отпадъците.
  • Вземете си чаша!
    Купете си своя собствена чаша за кафе за офиса вместо да използвате пластмасови или картонени чаши за еднократна употреба. Ако пиете по две кафета на ден, за една година ще спестите приблизително 400 пластмасови чаши.
  • Велосипедите не произвеждат парникови газове и не замърсяват
    и поради това те са най-малко замърсяващия вид транспорт.
  • Мийте плодовете и зеленчуците в съд с вода, а не под течаща струя.
    Така ще спестите вода, а останалото количество в съда можете да използвате за поливане на стайните си растения.
  • Капещ кран на чешма може да изхаби близо един литър вода на час.
    За една седмица с тази вода ще може да се напълни цяла вана. Питейната вода е ценна. Пестете я!
  • Течащо казанче в тоалетната може да изхаби близо 200 литра вода на ден.
    Това се равнява на 50 пускания на водата в тоалетната. Проверявайте дали казанчето в тоалетната ви не тече.
  • Известно е, ченай-сигурният начин да спестите вода при пране е просто да перете по-рядко! Преди да пуснете пералнята изчакайте да се събере достатъчно пране, проверявайте дали дрехите ви са достатъчно мръсни; ако са обличани само веднъж, това не означава, че те непременно трябва да се изперат.
  • Поливайте градината си късно вечер или рано сутрин.
    През тези по-хладни часове се губи по-малко вода от изпарение и в резултат на това растенията попиват по-голямо количество от нея.
  • Ако оставите тревата в градината ви да израсте, тя ще се нуждае от по-малко вода.
    По-високата трева е с по-дълбоки корени и прави сянка на почвата, като по този начин намалява загубата на влага.
  • Компостирайте!
    Стартирайте схема за компостиране, като приканите съседите си и дори местното училище да компостира органични отпадъци. Компостът представлява естествен тор, който може да увеличи способността на почвата да задържа вода и въздух.
  • Наслаждавайте се на говеждото месо, но яжте умерено.
    Производството на говеждо месо води до отделяне на три пъти повече парникови газове в сравнение с производството на птиче или свинско месо.
  • Не разхищавайте храната.
    Купувайте само количествата, от които действително се нуждаете, и използвайте остатъците. По този начин ще намалите отпадъците и ще предотвратите отделянето на вредни газове в резултат на производството на по-голямо количество храни.
  • Колко често разглеждате семейните албуми?
    Вместо да разпечатвате всички ваши дигитални снимки, архивирайте ги на компютъра си и ги споделете с любимите ви хора по електронната поща.
  • Получавате ли нежелана поща и рекламни материали у дома?
    Премахването на името ви от списъка за получаване на материали по пощата изисква минимално усилие - можете да изпратите писмо, пощенска картичка, електронно писмо или просто да отбележите съответното квадратче от формуляр. Това ежегодно може да спаси много дървета и да спести много вода. Освен това можете да поставите знак на пощенската си кутия: „Моля, не пускайте реклами“.
  • Плащайте сметките си онлайн!
    Елиминирайте хартиените разписки, както и разходите за енергия, използвана за транспортиране на платежни документи на хартия.
  • Предпочитайте нетоксичната електроника!
    Много електронни стоки съдържат опасни токсични химикали, които са вредни за околната среда след изхвърляне. Преди да си купите ново електронно устройство проверете кои фирми предлагат нетоксични продукти, като посетите следната уеб-страница на ЕС: http://www.eco-label.com
  • Подписвайте електронните си писма със стил.
    Добавяйки краткото изречение „Бъдете добри към нашата планета и разпечатвайте това електронно писмо, само ако е необходимо“, ще популяризирате идеята и спомогнете за спасяване на дърветата!
  • Използвайте „библиотека“ за играчки, а ако във вашия квартал няма такава, създайте я!
    Вместо да купувате нови играчки, създайте „библиотека“ за играчки с приятелите си и ги разменяйте. Разнообразието от играчки ще забавлява децата и те ще се използват от повече от едно дете, като по този начин ще се намали вашето въздействие върху околната среда.
  • Използвайте термос, за да пестите енергия.
    Когато загрявате вода за топла напитка, опитайте се да загреете само толкова, колкото ви е необходима, или изсипете остатъка в термос, който ще запази водата гореща до приготвянето на следващата напитка!
  • Веднъж годишно организирайте техническа проверка на бойлера си, за да проверите дали той не трови въздуха във вашия дом или не консумира твърде много енергия. Сменяйте го на всеки 15 години, за да се възползвате от техническите подобрения, който правят новите бойлери по-енергийно ефективни.

 



Тагове:   дърво,


Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ibstyling
Категория: Бизнес
Прочетен: 17160
Постинги: 6
Коментари: 0
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930